"Ақтөбе қаласының білім бөлімі" мемлекеттік мекемесінің "Дінмұхамед Қонаев атындағы жалпы білім беретін орта мектеп-гимназиясы" коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное государственное учреждение "Общеобразовательная средняя школа-гимназия имени Динмухамеда Конаева" государственного учреждения Отдел образования города Актобе

Мектеп асханасын мониторингтеу – оқушыларға сапалы әрі қауіпсіз тамақтануды қамтамасыз ету мақсатында маңызды процесс.

Мектеп асханасын мониторингтеу – оқушыларға сапалы әрі қауіпсіз тамақтануды қамтамасыз ету мақсатында маңызды процесс. 11 қыркүйек күні Д. Қонаев атындағы ЖББООМГ асханасында тамақтану сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссиясы жұмыс жасады. Мектеп асханасына қатысты мониторинг мына бағыттарды қамтыды:

1.Гигиена және тазалық:

   – Асхана мен ас үйдің тазалығы: Барлық тағам дайындау және сақтау аймақтары тазалық стандарттарына сәйкестігі бақыланды. Бұл ыдыс-аяқтарды дұрыс жуу, тамақ дайындау орындарын тазалау және қоқыстарды уақытылы шығарылуы.

   – Қызметкерлердің гигиенасы: Асхана қызметкерлері арнайы киім киіп, жеке гигиена ережелерін сақтауы тексерілді (қол жуу, шашты жинау, қолғаптар мен маскаларды қолдану).

2. Тамақ сапасын бақылау:

   – Өнімдердің сапасы: Асхананың пайдаланып отырған өнімдері сапалы және жарамдылық мерзімі өткен болмауы керек. Жеміс-жидектер мен көкөністердің тазалығы ерекше қаралды.

   – Дайын тағамдардың сапасы: Әр тағамның дәмі мен сапасы жоғары болуы керек. Бұл оқушыларға тексерілген және құнарлы тағамдар ұсынылуын қамтамасыз етеді.

   – Мәзірдің теңгерімділігі: Мәзірде қажетті дәрумендер мен минералдарға бай тағамдар болуы тиіс, және мәзір балалардың жас ерекшеліктеріне сәйкес дайындалады.

3. Қауіпсіздік стандарттарын сақтау:

   – Құрал-жабдықтарды пайдалану: Асханадағы барлық техника мен құралдар қауіпсіздік талаптарына сәйкес қолданылуы керек. Техника дұрыс жұмыс істейтінін үнемі тексеріп отыратынына көз жеткізілді.

   – Өрт қауіпсіздігі: Өрт қауіпсіздігі ережелерін сақтау маңызды. Асханадағы өрт қауіпсіздігі құралдары (мысалы, өрт сөндіргіштер) тексерілді.

4. Қызмет көрсету барысын бақылау:

   – Қызмет көрсету сапасы: Оқушыларға тағам беру процесін бақылау, олардың уақтылы және сапалы қызмет алатынына көз жеткізу.

   – Кезек мәселелері: Кезекте ұзақ күтудің алдын алу үшін, асхана жұмысын оңтайландыру.

5. Оқушылардың денсаулығын бақылау:

   – Денсаулыққа зиянды тағамдардың алдын алу: Асханада зиянды тағамдар (фастфуд, газдалған сусындар) ұсынылмауы тексерілді.

6. Құжаттаманы жүргізу:

   – Санитарлық тексерулер: Асхананың санитарлық талаптарға сәйкестігін тексеру туралы құжаттары қаралды.

7. Кері байланыс алу:

   – Оқушылар мен ата-аналардан пікір жинау: Тамақтану сапасы мен асхананың жұмысына қатысты оқушылар мен олардың ата-аналарынан кері байланыс алу. Бұл асхананың қызметін жақсартуға көмектеседі.

   Бұл шаралар мектеп асханасының қауіпсіз, сапалы және тиімді жұмысын қамтамасыз етуге бағытталған. Мониторинг нәтижелерін тұрақты түрде талдап, қажетті өзгерістерді енгізу арқылы асхананың қызметін жақсартуға болады.